Menu Zamknij

Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec to bardzo proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Składa się ono z puszystego kremu na bazie słodkiej śmietanki i serka ricotta oraz truskawek zalanych galaretką o tym samym smaku. Truskawkowiec bez pieczenia jest idealnym deserem do popołudniowej kawy w letnie dni. Sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach. Mój truskawkowiec jest ciastem bez pieczenia, ale możecie też przyrządzić taki deser na upieczonym biszkopcie. Moi domownicy bardzo lubią takie owocowe ciasta!

Truskawkowiec bez pieczenia

Składniki na blaszkę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 24×30 cm.

Składniki na Truskawkowiec bez pieczenia:

  • 140 g herbatników
  • około 600 g świeżych truskawek
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka ricotta (może być mascarpone)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (8 g) cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawkowiec bez pieczenia

Przygotownie Truskawkowca bez pieczenia:

  1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pozostawić na sicie do odsączenia.
  2. Blaszkę (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
  3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia (ale uważać, żeby nie stężała). Gdyby żelatyna przypadkowo stężała to rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
  4. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier wanilinowy i przy pomocy miksera ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka ricotta. Do przestudzonej, ale płynnej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać i całość przelać do miski ze śmietaną. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników. Tak przygotowaną śmietanę przelać na wcześniej przygotowaną blaszkę z herbatnikami.
  5. Osuszone truskawki poukładać na śmietanie i lekko powciskać. Jeżeli truskawki mamy bardzo duże to poprzekrawać na pół (tak jak w moim przypadku). Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki, aby śmietana stężała.
  6. Galaretki truskawkowe rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Następnie tężejącą galaretkę wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Przykryć i ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Truskawkowiec bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *