Menu Zamknij

Truskawkowa tarta z serkiem ricotta

Od kiedy pojawiły się pierwsze truskawki staram się przygotowywać z nimi różne ciasta.Ostatnio robiłam 3BIT-a właśnie z tymi owocami (przepis), a wczoraj pyszną tartę na kruchym cieście z bitą śmietaną z dodatkiem serka ricotta i wiórków kokosowych. Na wierzchu poukładałam truskawki, a całość zalałam galaretką. Ciasto, jakie zrobiłam, w mig zniknęło z talerza, a przygotowanie jest błyskawiczne! Polecam wszystkim wielbicielom truskawek! 🙂

Składniki na tartę o wymiarach 25 cm.
Składniki:

Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Krem:
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek


Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z solą, dodać żółtko, cukier puder i posiekane w kostki schłodzone masło oraz śmietanę. Wszystko razem wymieszać i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto lekko spłaszczyć ręką i zawinąć we folię. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 
2. Formę do tarty wysmarować masłem, posypać kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto wyjąć, rozwałkować na wielkość formy, zawinąć na wałek i przełożyć do formy, dokładnie wylepić boki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut, następnie wyjąć, usunąć obciążenie i piec dalej jeszcze 10-15 minut do zarumienienia. 
3. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pozostawić na sicie do wyschnięcia. 
4. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę przelać do naczynia, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka. Mieszać do połączenia składników. Na końcu dodać żelatynę oraz wiórki i wyłożyć krem na ostudzoną tartę. 
6. Truskawki, jeżeli są duże poprzekrawać na połówki i poukładać na śmietanie.  
7. Na tartę wylać tężejącą galaretkę. Przykryć i wstawić do lodówki. 


Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *