Menu Zamknij

Trufle z masłem orzechowym

Od samego rana chodziło za mną coś słodkiego, ale nie było to żadne ciasto tylko słynne kuleczki Ferrero Rocher, które uwielbiam. Wpadłam na pomysł, aby zrobić je samodzielnie. Moje kulki trochę różnią się od tych oryginalnych, lecz w smaku są równie pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Jeżeli nie macie pomysłu na deser to doskonałym pomysłem są właśnie te trufle! 😉

Składniki na około 12 trufli:

Przepis z bloga desernik.

  • 40 g masła
  • 100 g serka kremowego śmietankowego (u mnie Łaciaty)
  • 50 g masła orzechowego
  • garść orzeszków ziemnych solonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao


Przygotowanie:
1. Serek, masło, masło orzechowe i cukier puder włożyć do niewielkiej miseczki. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Orzeszki ziemne posiekać i połączyć z przygotowaną masą. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na około 1-1,5 godziny. 
2. Po tym czasie miseczkę wyjąć z lodówki i nawilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie kuleczki, ułożyć je na talerzu i ponownie przykryte wstawić do lodówki. 
3. Kuleczki wyjąć z lodówki i obtoczyć w kakao. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Opublikowany wCiasta i desery

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *