Menu Zamknij

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko to pomysł na smaczne, weekendowe śniadanie. Można je przygotować praktycznie z każdego pieczywa, ale najlepsza będzie bułka paryska lub duża, słodka chałka. W moim przypadku jest to pieczywo tostowe. Robiąc tosty francuskie na słodko należy kromki pieczywa chwilę moczyć w mieszance jajek z mlekiem, następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu do zrumienienia przez co najmniej jedną minutę z każdej strony. Tosty francuskie na słodko można podawać na wiele sposobów. Ja podałam je z serkiem wiejskim i owocami (banan, kiwi, winogrona, mandarynka). Można je też po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem. Tosty francuskie na słodko dobre będą też z ulubionym dżemem lub nutellą. To z czym je podamy zależy tylko od Was i Waszych upodobań smakowych oraz od tego, co znajdziecie w lodówce. Można też zrobić tosty podwójne, przekładając zrumienione kromki pieczywa wybranym nadzieniem. Tosty francuskie na słodko są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na wyjątkowe śniadanie to polecam zrobić.

Tosty francuskie na słodko

Składniki na Tosty francuskie na słodko:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki masła
  • do podania: serek wiejski, ulubione owoce, miód lub syrop klonowy

Przygotowanie Tostów francuskich na słodko:

  1. Jajka wbić do miseczki. Rozbełtać przy pomocy widelca lub rózgi. Następnie dodać mleko, miód (lub syrop klonowy), cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
  2. W tak przygotowanej mieszance namoczyć kromki chleba tostowego z każdej strony po kilka sekund.
  3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła (na dwa tosty). Ułożyć namoczone kromki chleba i smażyć około 1-2 minut z każdej strony na złoty kolor.
  4. Usmażone tosty przełożyć na talerz. Na wierzchu rozsmarować serek wiejski. Ułożyć przygotowane świeże owoce. Ewentualnie polać jeszcze płynnym miodem lub syropem klonowym.
  5. Polecam wypróbować przepis na nocną owsiankę orzechową.
Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie na słodko
Opublikowany wCiasta i desery, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *