Tiramisu borówkowe to ciasto sposobem przygotowania nawiązuje do tradycyjnego włoskiego deseru o tej samej nazwie. Jednak zamiast mocnej kawy do nasączenia biszkoptów występują tu świeże borówki, które sprawiają, że tiramisu borówkowe staje się ciastem sezonowym. W moim przypadku krem jest zrobiony na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, a nie jak w klasycznym włoskim tiramisu z jajek. Tiramisu borówkowe to deser który można podać dzieciom, ponieważ nie zawiera on ani kropli alkoholu. Ułożone w naczyniu biszkopty zalewamy przygotowaną z borówek frużeliną, następnie wykładamy połowę kremu i w ten sam sposób robimy kolejną warstwę deseru. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie biszkopty zmiękną, a deser po schłodzeniu smakuje najlepiej. Tiramisu borówkowe to lekki, soczysty, owocowy deser bez pieczenia w sam raz na letnie, ciepłe dni.

Składniki na Tiramisu borówkowe:
Frużelina borówkowa:
- 300 g borówek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem śmietanowy:
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 50 g borówek do dekoracji

Przygotowanie Tiramisu borówkowego:
- Borówki umyć, przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny, cukier. Garnek wstawić na gaz. Gotować przez około 5 minut do momentu, aż borówki się rozgotują (ewentualnie można podusić widelcem). Do szklanki wlać 2 łyżki wody, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka z gotującymi się borówkami. Wymieszać i zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Pozostawić do przestudzenia.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka mascarpone. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Spód naczynia szklanego lub blaszki wyłożyć biszkoptami. Rozsmarować połowę frużeliny borówkowej. Następnie wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Posmarować resztą frużeliny, następnie wyłożyć krem, wyrównać. Wierzch ciasta udekorować umytymi i osuszonymi borówkami. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Polecam wypróbować przepis na deser Truskawkowe Tiramisu.



