Menu Zamknij

Tagliatelle z cukinią i pomidorami

Tagliatelle z cukinią i pomidorami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania można wykorzystać warzywa z własnego ogródka. Ja postawiłam na makaron tagliatelle, ale oczywiście można go zastąpić innym, na przykład penne lub spaghetti. Dodatkowo jeśli macie ochotę na obiad bezmięsny to możecie pominąć kurczaka. Myślę, że w każdej wersji tagliatelle z cukinią i pomidorami będzie smakować wyśmienicie. Tak więc jeśli nie macie pomysłu na coś szybkiego i prostego do jedzenia to gorąco polecam wypróbować przepis na tagliatelle z cukinią i pomidorami.

Tagliatelle z cukinią i pomidorami

Składniki na Tagliatelle z cukinią i pomidorami:

  • makaron tagliatelle do podania
  • 1 nieduża cukinia
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 500 g świeżych pomidorów mięsistych (malinowe lub bawole serca)
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść świeżej bazylii, oregano i natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
Tagliatelle z cukinią i pomidorami

Przygotowanie Tagliatelle z cukinią i pomidorami:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Odstawić na 15 minut.
  2. Pomidory naciąć na czubku na krzyż, włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na minutę. Następnie wyjąć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  3. Cukinię umyć, pokroić w plasterki, następnie w ćwiartki.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  6. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć około 1 minuty (nie rumienić). Na patelnię dodać łyżkę masła, pokrojoną cukinię i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić około 2 minut. Kolejno dodać pokrojone pomidory, podsmażone mięso, smażyć około 5 minut. W międzyczasie pomieszać. Następnie na patelnię wlać śmietankę, posiekaną bazylię, oregano. Doprawić solą, pieprzem i curry. Smażyć jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  7. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i podawać z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  8. Polecam wypróbować przepis na tortellini w sosie porowym.
Tagliatelle z cukinią i pomidorami
Tagliatelle z cukinią i pomidorami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *