Menu Zamknij

Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym

Makarony z różnego rodzaju sosami to sycące dania, które przygotowuje się szybko. Za każdym razem może ono mieć inny smak, w zależności z jakich składników zrobimy sos. Dzisiaj na obiad przygotowałam tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym. W tym sosie oprócz wspomnianych pieczarek i pora, znalazł się również filet z piersi kurczaka. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Następnie podsmażamy na złoty kolor. Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym przyprawiamy również solą, pieprzem i kuminem, ale można użyć innych ulubionych przypraw. Przygotowany sos pieczarkowo-porowy dobry też będzie z innym makaronem, na przykład penne, gniazdka lub świderki. Do zrobienia tego sosu można użyć pieczarek białych lub brązowych, jednak te drugie są bardziej wyraziste w smaku. Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Lista składników do jego zrobienia nie jest długa i każdy może dodać jeszcze coś od siebie.

Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym

Składniki na Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • kawałek pora (około 120 g)
  • 1 cebula
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • szczypta kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie (400 g) makaronu tagliatelle
  • olej do smażenia
Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym

Przygotowanie Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i kuminem.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć 2-3 minuty do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pora i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę podsmażyć, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Przełożyć na patelnię podsmażone mięso. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem i kuminem.
  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przecedzić i podawać z przygotowanym sosem.
  5. Polecam wypróbować przepis na tagliatelle z cukinią i pomidorami.
Tagliatelle w sosie pieczarkowo-porowym
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *