Menu Zamknij

Szynka pieczona

Szynka pieczona to aromatyczna pieczeń, którą możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak, aby taka szynka była smaczna i soczysta należy mięso odpowiednio wcześniej zamarynować i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce, aby przeszło przyprawami i skruszało. Podczas pieczenia należy szynkę kilka razy obrócić, aby równomiernie się upiekła, a pod koniec pieczenia trzeba naczynie odkryć i pozwolić mięsko się zrumienić. Piekąc szynkę musimy zwrócić też uwagę, aby w naczyniu zawsze był płyn, a w razie potrzeby dolewać ciepłego bulionu lub wody. Sprawi to, że po upieczeniu mięso nie będzie suche. Ja szynkę pieczoną przygotowałam na niedzielny obiad, ale część pieczeni została. Po ostudzeniu szynka pieczona sprawdziła się idealnie jako domowa wędlina na kanapki. Przepis na szynkę pieczoną jest prosty i każdy może sobie przygotować taką pieczeń w domu, a następnie zaserwować na uroczysty niedzielny lub świąteczny obiad. Taka szynka pieczona to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin zawierających wiele konserwantów.

Szynka pieczona

Składniki na Szynkę pieczoną:

  • około 1,3 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Szynka pieczona

Przygotowanie Szynki pieczonej:

  1. Ziarna ziela angielskiego, jałowca, liście laurowe umieścić w moździerzu. Dodać obrany, pokrojony w kostkę czosnek. Wszystko razem zmiażdżyć.
  2. Do miseczki wlać olej rzepakowy, dodać sól, pieprz, paprykę w proszku, majeranek i przyprawy zmiażdżone w moździerzu. Wszystko razem wymieszać.
  3. Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną mieszanką z przypraw. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Naczynie z szynką wyjąć z lodówki. Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego. Wlać 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 80 minut. W międzyczasie szynkę kilka razy obrócić i podlać resztą bulionu. Po godzinie naczynie żaroodporne odkryć i piec jeszcze 30-40 minut, aby szynka się ładnie zarumieniła.
  5. Polecam wypróbować przepis na schab pieczony.
Szynka pieczona
Szynka pieczona
Szynka pieczona
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *