Menu Zamknij

Szwedzkie klopsiki

Większość z nas pewnie kojarzy szwedzkie klopsiki z popularnego sklepu IKEA. Przygotowuje się je podobnie jak te nasze, polskie, jednak z mięsa wieprzowo-wołowego i podaje z sosem borówkowym lub żurawinowym. Jednak moi domownicy nie są zwolennikami łączenia potraw mięsnych z owocami, dlatego ja podałam te klopsiki z sosem wołowo-pieczarkowym. W każdej wersji są smaczne i godne polecenia. 🙂

Składniki:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 300 g pieczarek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, podsmażoną cebulę, kaszkę manną, śmietanę, majeranek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w mące.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i usmażyć klopsiki na złoty kolor. Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia.
5. Na drugiej patelni roztopić masło, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją przestudzonym bulionem i przelać na patelnię z klopsikami. Przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *