Składniki:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- 300 g pieczarek
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, podsmażoną cebulę, kaszkę manną, śmietanę, majeranek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w mące.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i usmażyć klopsiki na złoty kolor. Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia.
5. Na drugiej patelni roztopić masło, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją przestudzonym bulionem i przelać na patelnię z klopsikami. Przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut.