Menu Zamknij

Szparagi pod beszamelem

Szparagi pod beszamelem to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. Można je podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem lub puree ziemniaczanym. Sezon na te warzywa jest bardzo krótki, ale przynajmniej kilka razy staram się je przyrządzić moim bliskim. Najbardziej smakują nam ugotowane szparagi i polane bułką tartą zasmażone na maśle. Jest to też chyba najpopularniejszy przepis na szparagi. Zazwyczaj sięgam po białą odmianę tych warzyw, ale tym razem zrobiłam szparagi zielone. Różnią się one między sobą nie tylko kolorem, ale również tym, że tych drugich nie musimy obierać, tylko odłamać twarde końcówki. Dzięki temu są one szybsze do przygotowania. Szparagi pod beszamelem to proste danie, które w sezonie warto przygotować. Aksamitny sos beszamelowy idealnie pasuje do tych delikatnych warzyw. Jedyną trudność w tym przepisie stanowi zrobienie sosu beszamelowego, a reszta jest prosta. Takie szparagi pod beszamelem możemy również przygotować na ciepłą kolację.

Szparagi pod beszamelem

Składniki na Szparagi pod beszamelem:

  • 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 30 g tartego parmezanu
Szparagi pod beszamelem

Przygotowanie Szparagów pod beszamelem:

  1. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i pieprzem.
  2. Do rondelka włożyć masło, wstawić na gaz i roztopić. Następnie dodać mąkę pszenną i mieszając rózgą smażyć około 1-2 minut (nie rumienić). Po tym czasie wlewać powoli mleko i cały czas mieszać, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego sera. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzać, aż ser się rozpuści i powstanie gładki, jednolity sos. Następnie garnek zdjąć z ognia.
  3. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi w naczyniu żaroodpornym pozostawiając czyste czubki, posypać resztą parmezanu, a czubki szparagów skropić olejem rzepakowym.
  4. Naczynie żaroodporne (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20-25 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na zielone szparagi smażone na maśle.
Szparagi pod beszamelem
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *