Menu Zamknij

Szarlotka

Szarlotka to bardzo popularne ciasto z jabłkami. Przygotować ją można na wiele sposobów: z ciastem drożdżowym, kruchym lub półkruchym. Podobnie jest z nadzieniem, ponieważ możemy najpierw z jabłek zrobić mus lub surowe kłaść bezpośrednio na ciasto. Najbardziej znaną jest szarlotka na kruchym cieście, a ja upiekłam ją na cieście półkruchym. Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki jest szara reneta lub antonówka. Jednak są to dość stare odmiany i nie zawsze można je kupić w sklepie, dlatego ja do zrobienia mojej szarlotki wykorzystałam jabłka „szampion” i mimo tego, że są one dość soczyste to szarlotka wyszła przepyszna. Można ją podawać na ciepło, ale też smakuje już ostudzona.

Szarlotka

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.

Składniki na Szarlotkę:

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
Szarlotka

Przygotowanie Szarlotki:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło i cukier. Całość posiekać dokładnie nożem lub siekaczką. Następnie zrobić dziurkę, wbić jajka i dodać śmietanę. Początkowo delikatnie wymieszać nożem z mąką, a następnie dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Większą część zawinąć w folię, włożyć do lodówki. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Oba kawałki ciasta chłodzić około 1 godziny.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
  3. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i na papierze do pieczenia rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości blachy (możemy podsypać odrobiną mąki). Następnie ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki.
  4. Ciasto w blaszce posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównać i posypać drugą łyżką bułki tartej. Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i na tarce jarzynowej zetrzeć równomiernie na wierzch ciasta.
  5. Blachę z szarlotką włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec przez 25-30 minut (na jasnobrązowy kolor).
  6. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Szarlotka
Opublikowany wCiasta i desery

21 Komentarzy

  1. Bożena

    Zrobiłam szarlotkę z tego przepisu i ciasto wyszło niestety mdłe.
    Mój chłop powiedział: „mogłaś dodać cynamon” – dodałam nawet o pół łyżeczki więcej niż w przepisie i niestety był słabo wyczuwalny.
    Co do ciasta to chyba jednak wolę kruche. Te półkruche robiłam pierwszy raz i jak dla mnie za mdłe.
    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *