Najpopularniejszym i najbardziej lubianym przez wszystkich ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Istnieje wiele sposobów na ich zrobienie i każdy na pewno ma swoje ulubione. Najbardziej znana jest oczywiście szarlotka na cieście kruchym lub z połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska, ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy na przygotowanie jabłek, to znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz nie dodajemy jajek, a mimo to ciasto jest bardzo smaczne. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto to gorąco wam polecam wypróbować przepis na szarlotkę sypaną! Mi i mojej rodzince bardzo smakowała. Mam nadzieję, że wy również zachwycicie się tym pysznym ciastem tak, jak my!

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.
Składniki na Szarlotkę sypaną:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 i 1/2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g dobrze schłodzonego masła

Przygotowanie Szarlotki sypanej:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do większej miski. Dodać kaszę manną i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki cukru i wymieszać do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem i wyłożyć 1/3 sypkich składników. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć 1/3 kostki masła. Następnie rozsmarować połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wyłożyć kolejną warstwę sypkich składników. Wyrównać i zetrzeć 1/3 kostki masła. Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, wyrównać i przykryć trzecią częścią sypkich składników. Wyrównać i na wierzch zetrzeć resztę masła.
- Blaszkę z szarlotką sypaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.


Dziękuję za przepis robiłam szarlotkę sypaną wyszła super teraz nikt nie chce innej tylko tą szarlotkę bardzo szybko się ją robi.
Przepis ciekawy a co najlepsze nie ma dużo pracy przy nim jutro próbuję dam znać czy się udała
Pingback:Szarlotka orzechowa z bezą - Danka Pichci