Menu Zamknij

Surówka z sałaty lodowej

Podstawowym składnikiem dzisiejszej surówki jest soczysta i chrupiąca sałata lodowa. Dodałam do niej trochę papryki, szczypiorku i selera naciowego. Całość polałam delikatnym sosem czosnkowym. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może go pominąć, a surówka będzie równie smaczna. Może ona być witaminowym dodatkiem do dań z grilla lub obiadu. 

Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:
1. Sałatę porwać rękoma, wrzucić do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i dodać do sałaty. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Seler pokroić w paski, dodać do sałaty. Całość posypać cukrem.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę, ocet. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać.

Opublikowany wSurówki

0 Komentarzy

  1. Eva

    Zdrowa, popularna w USA jako początek lunchu, obiadu, grilla itd z najróżniejszymi dodatkami j.w. + zielony ogórek, oliwki, feta, mozzarella, ugotowany kurczak lub jajko – co kto lubi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *