Podstawowym składnikiem dzisiejszej surówki jest soczysta i chrupiąca sałata lodowa. Dodałam do niej trochę papryki, szczypiorku i selera naciowego. Całość polałam delikatnym sosem czosnkowym. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może go pominąć, a surówka będzie równie smaczna. Może ona być witaminowym dodatkiem do dań z grilla lub obiadu.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 łyżeczki cukru
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Sałatę porwać rękoma, wrzucić do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i dodać do sałaty. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Seler pokroić w paski, dodać do sałaty. Całość posypać cukrem.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę, ocet. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać.
zdrowa i smaczna:)
Zdrowa, popularna w USA jako początek lunchu, obiadu, grilla itd z najróżniejszymi dodatkami j.w. + zielony ogórek, oliwki, feta, mozzarella, ugotowany kurczak lub jajko – co kto lubi 🙂