Menu Zamknij

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i marchewką

Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych, zarówno obiadowych jak i z grilla są u mnie różnego rodzaju surówki. Robię je przeważnie z mixu sałat lub sałaty lodowej z dodatkami świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 nieduża marchew
  • 1 ogórek zielony
  • 3 rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki octu z białego wina lub soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziół do sałaty (ja użyłam gotowej mieszanki, ale można dać swoje ulubione)


Przygotowanie:
1. Sałatę porwać na małe kawałki do miski. Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sałaty. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, następnie w paski. Przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Dodać do pozostałych składników.
2. Z oliwy, octu, cukru, ziół zrobić sos. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać.

Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *