Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych, zarówno obiadowych jak i z grilla są u mnie różnego rodzaju surówki. Robię je przeważnie z mixu sałat lub sałaty lodowej z dodatkami świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 nieduża marchew
- 1 ogórek zielony
- 3 rzodkiewki
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 2 łyżki octu z białego wina lub soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ziół do sałaty (ja użyłam gotowej mieszanki, ale można dać swoje ulubione)
Przygotowanie:
1. Sałatę porwać na małe kawałki do miski. Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sałaty. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, następnie w paski. Przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Dodać do pozostałych składników.
2. Z oliwy, octu, cukru, ziół zrobić sos. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać.