Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem to super dodatek do obiadu, szczególnie w okresie wiosenno-letnim, ponieważ w tym czasie jest sezon na młodą kapustę. Młoda kapusta jest bardzo miękka i soczysta, więc nie potrzeba do niej wielu innych dodatków, aby surówka była dobra. Zależy to od tego, co mamy w lodówce i co lubimy. Najlepiej do tego młodego warzywa pasuje marchew, cebula i koperek, dlatego właśnie z takich składników jest zrobiona moja dzisiejsza surówka. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem jest uniwersalna. Pasuje ona praktycznie do wszystkiego, między innymi do pieczonych lub smażonych dań mięsnych, np. schabowego, ale też do ryb. Taka surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem sprawdzi się również jako warzywny dodatek do dań z grilla. Przepis na nią jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem będzie idealnym dodatkiem do gotowanych lub pieczonych młodych ziemniaków, polecam wypróbować!.
Składniki na Surówkę z młodej kapusty z marchewką i koperkiem:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 nieduża biała cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1/4 łyżeczki soli
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie Surówki z młodej kapusty z marchewką i koperkiem:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do miski, dodać sól i dłonią lekko pognieść.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miseczki z kapustą na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do miski z kapustą. Koperek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miseczki.
- Składniki sosu (tj. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, ocet balsamiczny, ostrą musztardę, miód i pieprz) przełożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać do połączenia składników.
- Tak przygotowanym sosem polać surówkę i wymieszać.
- Polecam wypróbować przepis na surówkę z młodej kapusty i selera.
Taką surówkę lubię najbardziej ? gdyż jest bez majonezu.