Surówka z kalarepy pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i do dań z grilla. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka daje idealny smak, natomiast rzodkiewka dodaje ostrości. Kalarepa to pyszne i zdrowe warzywo. Jest ono skarbnicą wielu witamin i minerałów. Ponadto jest to warzywo niskokaloryczne i zawierające mało tłuszczu. Kalarepę z powodzeniem mogą włączyć do swojego jadłospisu osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera też błonnik, który wpływa na redukcję wagi i zapewnia na długo uczucie sytości. To warzywo doskonale nadaje się do zup, zapiekanek i surówek. Chrupiąca kalarepa i marchew świetnie komponują się z jabłkiem nadając surówce ciekawy efekt smakowy. Surówka z kalarepy sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego schabowego lub mielonego, ale też innych dań mięsnych.

Składniki na Surówkę z kalarepy:
- 1 nieduża kalarepa
- 1 marchew
- 3-4 rzodkiewki
- 1 kwaśne jabłko
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Surówki z kalarepy:
- Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski, w której będziemy robić surówkę.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych lub drobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.
- Jabłko umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miseczki z kalarepą.
- Rzodkiewki umyć, pokroić w paski, dodać do pozostałych składników.
- Do miseczki dodać majonez, sól, pieprz. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Miskę z surówką przykryć, odstawić na 10 minut do lodówki, aby się schłodziła, a smaki przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na surówkę z modrej kapusty z jabłkiem.
