Menu Zamknij

Surówka z białej rzepy z jabłkiem

Biała rzepa to warzywo zawierająca dużo witamin i minerałów. Dzięki temu daje ono naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych, które szczególnie przydadzą się osobom osłabionym, wyczerpanym o obniżonej odporności. Warzywo to również pobudza trawienie i przeciwdziała zaparciom. Nadaje się do sałatek, surówek, kanapek. Można je również gotować czy dusić. Surówka z białej rzepy jest prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa! 🙂

Składniki:

  • 2 białe rzepy
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny do skropienia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Rzepy obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miseczki z rzepą. Skropić sokiem z cytryny
2.Do miseczki dodać śmietanę, chrzan, cukier. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *