Biała rzepa to warzywo zawierająca dużo witamin i minerałów. Dzięki temu daje ono naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych, które szczególnie przydadzą się osobom osłabionym, wyczerpanym o obniżonej odporności. Warzywo to również pobudza trawienie i przeciwdziała zaparciom. Nadaje się do sałatek, surówek, kanapek. Można je również gotować czy dusić. Surówka z białej rzepy jest prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa! 🙂
Składniki:
- 2 białe rzepy
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny do skropienia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rzepy obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miseczki z rzepą. Skropić sokiem z cytryny
2.Do miseczki dodać śmietanę, chrzan, cukier. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.