Menu Zamknij

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska to prosty i smaczny dodatek do obiadu lub dań z grilla. Możemy ją również zapakować w pudełeczko i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Robi się ją na bazie sałaty lodowej z dodatkiem marchwi, ogórków kiszonych (można je zastąpić konserwowymi), cebuli oraz szczypiorku. Surówka kopenhaska przygotowana w ten sposób od jakiegoś czasu gości na moim stole i bardzo nam smakuje.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 marchewki
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  •  garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie rosyjska, ale jeżeli wolicie łagodniejsze smaki to może być delikatesowa)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski, w której będziemy robić surówkę. Ogórki potrzeć do marchwi. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Sałatę porwać na nieduże kawałki, dodać do miski.
2. W małej miseczce wymieszać majonez (lub jogurt naturalny) z musztardą. Dodać trochę soli oraz pieprzu. Sos przełożyć do surówki. Posypać natką pietruszki i całość delikatnie wymieszać przed podaniem.

Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *