Surówka Coleslaw jest bardzo znanym i popularnym dodatkiem do obiadów. Dostaniemy ją niemal w każdym sklepie spożywczym, ale możemy też Coleslawa przygotować samodzielnie w domu. Głównym składnikiem tej surówki jest biała kapusta i marchew, ale można też do niej dodać jabłko, cebulę lub ananasa. Natomiast sos przygotowujemy na bazie majonezu i śmietany lub mleka. Wbrew pozorom surówkę Coleslaw robi się szybko, a smakuje lepiej niż ta ze sklepu. 😉
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 niedużej cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do miski z kapustą. Cebulę obrać, drobno pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ręką wymieszać. Można poddusić delikatnie kapustę, aby puściła soki.
2. Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem, dodać ocet i sok z cytryny. Sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Najlepsza 🙂
Pingback:Coleslaw z młodej kapusty - Danka Pichci