Menu Zamknij

Stromboli

Stromboli to rodzaj zrolowanej pizzy. Podstawą jest tu ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu należy cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Następnie ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym (może być również ketchup lub inny sos pomidorowy) i układamy ulubione dodatki. W moim przypadku są to plastry salami, podsmażone pieczarki, czerwona papryka i ogórek konserwowy. Jak już wspomniała, do Stromboli każdy może dać to, co lubi. Kolejno całość posypujemy przyprawami i startym żółtym serem, następnie zwijamy w roladę i pieczemy w piekarniku. Stromboli można również zrobić z podsmażonym mięsem z kurczaka lub szpinakiem, itp. Tak zrolowaną pizzę po upieczeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w szerokie plastry i podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Stromboli to super pomysł na rodzinną kolację lub ciepłą przekąskę imprezową.

Stromboli

Składniki na Stromboli:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży

Farsz:

  • 80 g salami lub gotowanej szynki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150-200 g żółtego startego sera
  • około 150 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mała biała cebula
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Stromboli

Przygotowanie Stromboli:

  1. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać sól i cukier. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do miski z mąką. Wyrobić ręką na gładkie, jednolite ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to podsypać niewielką ilością mąki pszennej. Miskę przykryć ścierką bawełnianą, odstawić w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Białą cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Kolejno na patelnię dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, zostawić do przestudzenia.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w paski.
  4. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski na blat podsypany mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 1 cm na kształt prostokąta.
  5. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać przyprawami. Następnie posypać połową startego żółtego sera. Kolejno na całości rozłożyć plasterki salami lub szynki. Przy krótszym boku ułożyć pasek pokrojonej papryki, posypać serem, zawinąć ciasto przykrywając paprykę, następnie ułożyć pasek podsmażonych pieczarek i posypać serem, zawinąć ciasto, ułożyć ogórki konserwowe, posypać serem i zawinąć ciasto, ułożyć warstwę czerwonej cebuli, posypać serem i zawinąć ciasto do końca tworząc roladę. Postępować tak, jak na załączonych zdjęciach. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia miejscem łączenia do spodu. Wierzch rolady posmarować rozbełtanym jajkiem lub zimną wodą i posypać ziarnami sezamu.
  6. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 30-35 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami.
Stromboli
Stromboli
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *