Stir fry z kurczakiem i warzywami to danie nawiązujące do kuchni chińskiej. Jest to pomysł na szybki i prosty obiad, na przygotowanie którego poświęcimy nie więcej niż 30 minut. Stir fry z kurczakiem i warzywami to obiad, który zrobimy na jednej większej patelni, można też użyć woka. Jest to potrawa do zrobienia której warto wykorzystać różne warzywa, a mogą to być na przykład marchew, cukinia, fasolka szparagowa lub kawałek kapusty. Podstawowym składnikiem oprócz mięsa z kurczaka jest tu makaron mie nuddles, który bez problemu kupimy w każdym markecie (najczęściej w tzw. stoisku azjatyckim). W zależności ile dodamy chili (może być chili w strąku) to stir fry z kurczakiem i warzywami będzie bardziej lub mniej ostre, dlatego początkowo najlepiej dać szczyptę tej przyprawy, a przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić.

Składniki na Stir fry z kurczakiem i warzywami:
- 250 g makaronu Mie noodles
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1/2 brokuła (około 200 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego, pokrojonego w kostkę imbiru
- sól, pieprz
- szczypta chili (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sezamu
Sos:
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie Stir fry z kurczakiem i warzywami:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę lub paski. Oprószyć solą i pieprzem.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę lub paski. Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia, przełożyć na talerz.
- Na tą samą patelnię wlać łyżkę oleju, dodać cebulę. Chwilę podsmażyć, dodać pieczarki, paprykę i brokuł. Smażyć około 4-5 minut (mieszając, aż warzywa zmiękną). Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir. Wymieszać. Dodać podsmażone mięso, odcedzony makaron. Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce i wlać na patelnię do makaronu. Podsmażyć aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić szczyptą chili i pieprzem. Przed podaniem skropić olejem sezamowym i posypać uprażonym sezamem.
- Polecam wypróbować przepis na kurczaka po chińsku.
