- 1 podwójny filet z kurczaka (około 400 g)
- 1 por (około 200 g)
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- kilka gałązek koperku do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę lub paski, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut.
2. Pora opłukać, pokroić w półtalarki.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni, a na patelnię dodać łyżkę masła i pokrojonego pora i tymianek. Chwilę podsmażyć, około 2-3 minut, aż por się zeszkli. Następnie dodać kwaśną śmietanę i śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Dodać podsmażone mięso i całość dusić na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos posypać posiekanym koperkiem i podawać z makaronem.
Inspiracja.