Menu Zamknij

Spaghetti z kurczakiem w sosie porowym

Planowałam na dzisiejszy obiad zrobić spaghetti z sosem kurkowym, ale ponieważ kurek u nas w lasach jak na lekarstwo, a w sklepach też mi się nie udało ich kupić to postanowiłam zrobić spaghetti z kurczakiem w sosie porowym. Sos jest wyjątkowo smaczny i godny polecenia! 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (około 400 g)
  • 1 por (około 200 g)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • kilka gałązek koperku do posypania


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę lub paski, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut.
2. Pora opłukać, pokroić w półtalarki.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni, a na patelnię dodać łyżkę masła i pokrojonego pora i tymianek. Chwilę podsmażyć, około 2-3 minut, aż por się zeszkli. Następnie dodać kwaśną śmietanę i śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Dodać podsmażone mięso i całość dusić na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos posypać posiekanym koperkiem i podawać z makaronem.
Inspiracja.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *