Spaghetti z buraczanym pesto to dość ciekawe, niezbyt oczywiste połączenie i nie każdemu może przypaść do gustu, chociaż nam smakowało. Całe danie robi się bardzo szybko, nie licząc czasu na ugotowanie buraków, ale tę czynność możemy zrobić dzień wcześniej lub kupić ugotowane już buraki. Podczas gotowania makaronu przygotowujemy sos i całość zrobimy w niespełna pół godziny. Do przygotowania buraczanego pesto dobre będą buraki gotowane lub pieczone. W tym drugim przypadku warzywa należy upiec do miękkości w piekarniku. Robiąc buraczane pesto wodę do blendera należy dolewać porcjami, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję sosu (lepiej, aby pesto było gęste, wówczas ładnie połączy się z makaronem). Buraki są słodkie w smaku, dlatego aby spaghetti z buraczanym pesto było wyraziste, ja dodałam nieco więcej pieprzu i czosnku. Natomiast z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest już słony. Spaghetti z buraczanym pesto to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, do zrobienia którego nie potrzebujemy zbyt wielu składników.

Składniki na Spaghetti z buraczanym pesto:
- około 1/2 kg buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 łyżka pestek słonecznika
- sól, pieprz

Przygotowanie Spaghetti z buraczanym pesto:
- Buraki umyć, włożyć do garnka. Zalać wodą. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 45 minut do miękkości buraków. Garnek zdjąć z ognia, odlać wodę, buraki pozostawić do wystudzenia. Ostudzone buraki obrać, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do blendera.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Zostawić 1/2 szklanki wody do sosu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać, chwilę podsmażyć (nie rumienić). Podsmażoną cebulę z czosnkiem przełożyć do blendera.
- Do blendera dodać pokruszony ser feta (trochę zostawić do dekoracji), wlać wodę z makaronu (dodawać porcjami). Doprawić solą i pieprzem. Zblendować na gładki, jednolity sos. Ugotowany makaron połączyć z sosem, wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami słonecznika.
- Polecam wypróbować przepis na makaron z sosem dyniowym.

