Śledzie w sosie tatarskim to kolejny mój pomysł na podanie tych niezbyt lubianych ryb. Sos tatarski robię zazwyczaj na święta Wielkanocne jako dodatek do wędlin i jajek, a tym razem przygotowałam śledzie w sosie tatarskim na święta Bożego Narodzenia. Do zrobienia tego dania wykorzystałam płaty śledziowe w oleju, ale mogą to być też solone filety śledziowe a’la matias. Ja sięgam po śledzie w oleju, ponieważ nie muszę ich moczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Natomiast jeżeli korzystacie z solonych matiasów to koniecznie trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie co najmniej przez 3h (w międzyczasie wodę należy zmienić 2 razy). Wcześniej przygotowane i osuszone płaty śledziowe kroimy na 2 cm kawałki, układamy na półmisku i przykrywamy sosem tatarskim (lub odwrotnie – najpierw sos, potem śledzie). Śledzie można też pokroić w większą kostkę, połączyć z sosem tatarskim i podawać w formie sałatki. W obu przypadkach śledzie w sosie tatarskim przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Robiąc śledzie w sosie tatarskim nie dodaję do nich soli, ponieważ wszystkie składniki były już doprawione. Jednymi składnikami sosu tatarskiego są marynowane grzyby leśne, które można zastąpić marynowanymi pieczarkami. Śledzie w sosie tatarskim dobre będą nie tylko na wigilijną kolację, ale też na inne rodzinne przyjęcia.
Śledzie w sosie tatarskim:
- 250 g filetów śledziowych w oleju (mogą też być solone płaty śledziowe a’la matias)
- 1 mały słoiczek (około 190 g) grzybów marynowanych w occie
- 1 nieduża cebula
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu spirytusowego
- około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie Śledzi w sosie tatarskim:
- Jeżeli korzystamy z solonych płatów śledziowych to przełożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godziny. W międzyczasie raz zmienić wodę.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z cebulą. Grzybki wyjąć z zalewy, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z ogórkami i cebulą. Do pokrojonych składników dodać 3 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy dijon, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i pieprz. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Śledzie wyjąć z wody (lub oleju), osuszyć. Pokroić w ukośne kawałki. Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć sosem tatarskim. Pokrojone śledzie można też przełożyć do sosu tatarskiego, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatką śledziową z groszkiem.