Menu Zamknij

Śledzie po węgiersku

Bardzo lubię szybkie i proste przepisy na śledzie, które sprawdzą się podczas różnego rodzaju Świąt czy imprez. Lubię je także przygotować bez okazji na kolację. Ostatnio przygotowałam po raz pierwszy śledzie po węgiersku i jestem pewna, że na jednym razie się nie skończy. Są to solone filety śledziowe w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem cebuli i pieczarek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki to do sosu możecie dodać szczyptę chili tak, jak ja. Śledzie po węgiersku przygotować najlepiej 2-3 dni przed podaniem, a przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Przepis na śledzie po węgiersku polecam osobom, które szukają nowych inspiracji na przygotowanie tych ryb na stół wigilijny lub na inną okazję. Ja muszę przyznać, że śledzie po węgiersku bardzo nam przypadły do gustu, więc myślę, że przygotuję je również na Święta Bożego Narodzenia lub Sylwestra.

Śledzie po węgiersku

Składniki na Śledzie po węgiersku:

  • 3 solone płaty śledziowe a’la matias
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili (w zależności od upodobań)
  • 1/4 łyżeczki soli lub mniej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek wody
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
Śledzie po węgiersku

Przygotowanie Śledzi po węgiersku:

  1. Filety śledziowe przełożyć do miski. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
  2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pieczarki. Odrobinę posolić. Smażyć do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, cukier i ocet. Doprawić słodką, ostrą papryką w proszku oraz chili (opcjonalnie). Całość wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć patelnię z ognia, pozostawić do przestudzenia.
  4. Filety śledziowe wyjąć z wody (lub mleka), osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Pokroić w paski o grubości 1,5-2 cm. Pokrojone śledzie przełożyć na patelnię z przestudzonym sosem. Wymieszać i przełożyć do słoika.
  5. Słoik ze śledziami po węgiersku przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Polecam wypróbować przepis na śledzie po skandynawsku.
Śledzie po węgiersku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *