Menu Zamknij

Seromakowiec

Sernik i makowiec to dwa ciasta, które obowiązkowo wielu z nas piecze na święta Bożego Narodzenia. Podobnie jest u mnie i przynajmniej jedno z tych ciast musi pojawić się na świątecznym stole. Aby skrócić sobie czas na przygotowanie tych świątecznych wypieków mam dla Was przepis na seromakowiec. Jest to ciasto, które łączy w sobie i sernik i makowiec, czyli dwa w jednym. Seromakowiec przygotowuje się z tych samych składników, ale aby to ciasto nam się udało to do jego zrobienia warto użyć dobrej jakości produktów, czyli dobrego twarogu trzykrotnie zmielonego i masy makowej przygotowanej własnoręcznie. Ja wierzch ciasta polałam płynną czekoladą, ale można ją zastąpić lukrem. Seromakowiec to ciasto zachowujące długo świeżość i jest idealne na świąteczny stół.

Seromakowiec

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.

Składniki na Seromakowca:

Ciasto kruche:

  • 3/4 kostki schłodzonego masła (150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko pozostawić do maku)
  • szczypta soli

Warstwa makowa:

  • 350 g maku
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej (100 g)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu (migdałowy, cytrynowy lub pomarańczowy)
  • 3 jajka + białko od ciasta kruchego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli

Warstwa serowa:

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady (może być mleczna)
  • 100 ml śmietanki 30%

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Seromakowiec

Przygotowanie Seromakowca:

  1. Mak wsypać do rondelka, zalać wrzącą wodą tak, aby mak całkowicie był przykryty i pozostawało jeszcze trochę wody nad nim. Wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na kilka godzin do napęcznienia maku i ostygnięcia.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, schłodzone i pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli. Razem posiekać przy pomocy noża. Zrobić dołeczek, wbić żółtko (białko pozostawić do warstwy makowej). Ponownie posiekać nożem, następnie szybko ręką zagnieść jednolite ciasto, zrobić kulkę, ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wymiarach spodu blaszki i wyłożyć na uprzednio przygotowaną blaszkę, ponakłówać widelcem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 17-20 minut (do lekkiego zrumienienia). Blaszkę wyjąć z piekarnika i pozostawić ciasto do ostudzenia.
  5. Przestudzony mak dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody na sitku wyłożonym gazą i dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Orzechy posiekać, przełożyć do maku. Rodzynki odsączyć i przełożyć do maku. Do maku dodać skórkę kandyzowaną, aromat, miód, łyżkę masła, 4 łyżki cukru i całość wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do białek (łącznie z tym, które pozostało od ciasta) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę i przełożyć do miski z makiem. Do żółtek dodać kolejne 4 łyżki cukru i zmiksować na kogel mogel. Przełożyć do maku. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki.
  6. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć masę makową i dokładnie wyrównać.
  7. Przygotowanie warstwy serowej. Twaróg trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło przełożyc do miski i utrzeć mikserem, dodać cukier, żółtka i utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do miski z serem. Ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć na blachę z ciastem. Dokładnie wyrównać.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec około 60 minut (do lekkiego zrumienienia). Następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto w środku na 40 minut. Po tym czasie seromakowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę przełożyć do niedużego kubka, wstawić na gaz i lekko podgrzać (nie zagotować). Następnie dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Kubek zdjąć z ognia, lekko ostudzić i jeszcze lekko płynną polewą czekoladową posmarować ostudzony seromakowiec.
  10. Polecam wypróbować przepis na makowiec japoński.
Seromakowiec
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *