Menu Zamknij

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to jedno z lepszych tego typu ciast, które jadłam. Do zrobienia tego deseru najlepszy jest serek Philadelphia, jednak ze względu na jego dość wysoką cenę używam serka twarogowego z wiaderka firmy President. Muszę przyznać, że ten wybór był trafiony, sernik nowojorski jest delikatny i kremowy. Sernik nowojorski to ciasto, które pieczemy w kąpieli wodnej, co sprawia, że nie rośnie on zbyt wysoki i nie opada, ani nie pęka po upieczeniu. Jego konsystencja jest aksamitna, gładka i kremowa. Piekąc ciasto w ten sposób ważne jest dokładne owinięcie tortownicy z zewnątrz folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka formy. Ja do zabezpieczenia tortownicy wykorzystałam rękaw piekarniczy, a mianowicie rozcięłam go, następnie włożyłam w formę i obwiązałam nitką. Nadmiar rękawa obcięłam nożyczkami. Sernik nowojorski to ciasto składające się ze spodu zrobionego na bazie herbatników maślanych, delikatnej warstwy serowej i z podpieczonej warstwy śmietany na wierchu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a swoim smakiem zachwyci każdego smakosza serników.

Sernik nowojorski

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Składniki na Sernik nowojorski:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g (3/4 szklanki) gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub więcej)

Polewa śmietanowa:

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
Sernik nowojorski

Przygotowanie Sernika nowojorskiego:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotowanie spodu. Masło włożyć do niedużego rondelka. Wstawić na gaz. Podgrzewać do roztopienia. Garnek zdjąć z ognia. Ciastka pokruszyć. Włożyć do blendera. Zmiksować na drobno. Zmiksowane ciastka przesypać do niedużej miski. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tortownicę od środka wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową lub rękawem papierniczym. Przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyć do formy i dokładnie przycisnąć do dna.
  3. Przygotowanie masy serowej. Ser z wiaderka przełożyć do miski (jeżeli na wierzchu sera była serwatka to ją wylać). Wbić jajka. Dodać 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, łyżkę mąki ziemniaczanej, sok z cytryny. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się składników (nie miksować zbyt długo). Masę serową wylać do przygotowanej formy.
  4. Formę włożyć do większej blaszki. Do blaszki wlać gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 80-90 minut. Następnie skręcić piekarnik i pozostawić w nim sernik na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć razem z blaszką, w której była woda. Tortownicę z upieczonym sernikiem wyjąć z blaszki (blaszka już nie będzie nam potrzebna).
  5. Przygotowanie polewy śmietanowej. 3/4 szklanki kwaśnej śmietany przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą posmarować wierzch sernika. Sernik ponownie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. i piec około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Eklerek bez pieczenia.
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *