Sernik nowojorski to jedno z lepszych tego typu ciast, które jadłam. Do zrobienia tego deseru najlepszy jest serek Philadelphia, jednak ze względu na jego dość wysoką cenę używam serka twarogowego z wiaderka firmy President. Muszę przyznać, że ten wybór był trafiony, sernik nowojorski jest delikatny i kremowy. Sernik nowojorski to ciasto, które pieczemy w kąpieli wodnej, co sprawia, że nie rośnie on zbyt wysoki i nie opada, ani nie pęka po upieczeniu. Jego konsystencja jest aksamitna, gładka i kremowa. Piekąc ciasto w ten sposób ważne jest dokładne owinięcie tortownicy z zewnątrz folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka formy. Ja do zabezpieczenia tortownicy wykorzystałam rękaw piekarniczy, a mianowicie rozcięłam go, następnie włożyłam w formę i obwiązałam nitką. Nadmiar rękawa obcięłam nożyczkami. Sernik nowojorski to ciasto składające się ze spodu zrobionego na bazie herbatników maślanych, delikatnej warstwy serowej i z podpieczonej warstwy śmietany na wierchu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a swoim smakiem zachwyci każdego smakosza serników.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Składniki na Sernik nowojorski:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g (3/4 szklanki) gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub więcej)
Polewa śmietanowa:
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie Sernika nowojorskiego:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowanie spodu. Masło włożyć do niedużego rondelka. Wstawić na gaz. Podgrzewać do roztopienia. Garnek zdjąć z ognia. Ciastka pokruszyć. Włożyć do blendera. Zmiksować na drobno. Zmiksowane ciastka przesypać do niedużej miski. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tortownicę od środka wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową lub rękawem papierniczym. Przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyć do formy i dokładnie przycisnąć do dna.
- Przygotowanie masy serowej. Ser z wiaderka przełożyć do miski (jeżeli na wierzchu sera była serwatka to ją wylać). Wbić jajka. Dodać 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, łyżkę mąki ziemniaczanej, sok z cytryny. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się składników (nie miksować zbyt długo). Masę serową wylać do przygotowanej formy.
- Formę włożyć do większej blaszki. Do blaszki wlać gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 80-90 minut. Następnie skręcić piekarnik i pozostawić w nim sernik na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć razem z blaszką, w której była woda. Tortownicę z upieczonym sernikiem wyjąć z blaszki (blaszka już nie będzie nam potrzebna).
- Przygotowanie polewy śmietanowej. 3/4 szklanki kwaśnej śmietany przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą posmarować wierzch sernika. Sernik ponownie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. i piec około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Eklerek bez pieczenia.

