Menu Zamknij

Sernik gotowany

Sernik gotowany to opcja dla osób, które nie pieką tych ciast z obawy, że po wyjęciu z piekarnika sernik opadnie. W przypadku sernika gotowanego nie ma takiej możliwości – ciasto jest równiutkie. Robiąc ten deser wystarczy tylko upiec blaty z kruchego ciasta, a masę serową ugotować. Następnie tylko złożyć ciasto warstwowo i poczekać do następnego dnia, aż masa serowa zgęstnieje. W moim przypadku masę serową zrobiłam z półtłustego twarogu, który dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa, ale można użyć dobrej jakości twarogu mielonego z wiaderka, na przykład Piątnica. Robiąc sernik gotowany można też blaty z kruchego ciasta zastąpić herbatnikami. Wówczas przygotowanie takiego deseru będzie bardzo szybkie, a ponadto będą mogły go zrobić również osoby nieposiadające piekarnika.

Sernik gotowany

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×25 cm.

Składniki na Sernik gotowany:

Spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 kostka (200 g) zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 3 jajka
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 szklanka (250 ml) mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×38 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub mleka

Przygotowanie Sernika gotowanego:

  1. Przygotowanie spodów. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło, cukier, cukier wanilinowy. Całość posiekać siekaczką lub nożem do powstania kruszonki. Następnie dodać jajka i kwaśną śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 3 równe części. Każdą folię zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15-20 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na kwadrat o wielkości blaszki. Ciasto włożyć do blaszki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec do zrumienienia przez około 15-20 minut. W ten sam sposób postępować z każdym kawałkiem ciasta, aby powstały trzy blaty.
  2. Przygotowanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Masło przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Podgrzewać do roztopienia się masła. Następnie dodać cukier, dokładnie wymieszać do roztopienia się cukru. Kolejno do garnka dodać zmielony ser. Cały czas gotować mieszając łyżką do powstania gęstej masy serowej. Jajka wbić do miseczki. Dokładnie rozbełtać. Przełożyć do gotującej się masy serowej. Dokładnie wymieszać. Mleko przelać do niedużego garnka. Wsypać proszki budyniowe. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie wlać do masy serowej. Cały czas gotować mieszając, aż masa zrobi się gęsta i zacznie się bąblić. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut. Garnek zdjąć z ognia. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
  3. Formę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód włożyć 1 część ciasta. Wyłożyć połowę masy serowo budyniowej. Wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Lekko przydusić, wyłożyć pozostałą masę. Rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem ciasta. Delikatnie przydusić.
  4. Przygotowanie polewy czekoladowej. Śmietankę lub mleko wlać do niedużego garnka, wstawić na gaz, zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę. Garnuszek zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta. Tak przygotowany sernik gotowany przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa serowa stężała.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto Mars bez pieczenia.
Sernik gotowany
Sernik gotowany
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *