Składniki:
- 1/2 kg schabu bez kości
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- kilka plasterków sera
- 1 duże jajko lub 2 małe
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i paprykę. Chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem.
2. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
3. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajko wybić na talerz, rozbełtać widelcem. Kotlety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak schabowe z jednej strony się zrumienią, przewrócić na drugą stronę. Na tej usmażonej położyć usmażone warzywa (paprykę, cebulę, pieczarki). Przykryć kawałkiem żółtego sera. Następnie patelnię przykryć i smażyć na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści.
Pingback:Kotlety po zbójnicku - Danka Pichci