Menu Zamknij

Schab w sosie porowym

Jednym z podstawowych warzyw wykorzystywanych w kuchni na całym świecie jest por. Charakteryzuje się on łagodnym cebulowym smakiem. Por ma bardzo szerokie zastosowanie: dodajemy go do wielu zup, jest też składnikiem różnych sałatek czy zapiekanek. Ja dzisiaj po raz kolejny sięgnęłam po to warzywo i zrobiłam schab w sosie porowym. Jest to proste danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, kruche i smaczne. Robiąc schab w sosie porowym, wykorzystujemy białą i jasnozieloną część pora, ponieważ są one miękkie i delikatne. Drugim podstawowym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, która po krótkim duszeniu zagęści cały sos. Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i podsmażamy do zrumienienia, dlatego nie ma potrzeby go długo dusić w sosie, więc całość jest szybka do przygotowania. Schab w sosie porowym można podawać z ziemniakami, dobry też będzie z kaszą lub ryżem.

Schab w sosie porowym

Składniki na Schab w sosie porowym:

  • około 500 g schabu
  • 1 cebula
  • kawałek pora (około 200 g)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki (125 ml) wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej rzepakowy do smażenia
Schab w sosie porowym

Przygotowanie Schabu w sosie porowym:

  1. Mięso umyć, pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem (niezbyt cienko). Oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką papryką w proszku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Przełożyć plastry schabu, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i pora. Podsmażyć około 3 minut do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Słodką śmietankę wymieszać z kwaśną śmietaną. Całość przelać na patelnię. Dusić około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Następnie na patelnię dodać podsmażone plastry schabu. Wlać około 1/2 szklanki wody. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu około 8-10 minut. Patelnię zdjąć z ognia, spróbować sos i ewentualnie doprawić.
  3. Polecam wypróbować przepis na schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym.
Schab w sosie porowym
Schab w sosie porowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *