Menu Zamknij

Schab w sosie grzybowym

Dania z suszonymi grzybami to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Zazwyczaj są to pierogi lub uszka z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. O ile na stole wigilijnym serwujemy potrawy bezmięsne to podczas świąt Bożego Narodzenia sięgamy po dania mięsne. Takim daniem może być schab w sosie grzybowym, do zrobienia którego wykorzystałam suszone grzyby. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste, a sos z suszonych grzybów jest wyrazisty w smaku. Aromatyczny sos grzybowy z czosnkową nutą, a w nim soczysty schab to danie, które sprawdzi się na świąteczny lub niedzielny obiad. Najbardziej aromatyczny sos otrzymamy z samych prawdzików, ale świetnie sprawdzą się też inne gatunki grzybów leśnych, na przykład koźlaki, podgrzybki, itp. Schab w sosie grzybowym można podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smakować też będzie z pieczywem. Schab w sosie grzybowym to danie, które zachwyci swoim smakiem nie tylko smakoszy grzybów leśnych.

Schab w sosie grzybowym

Składniki na Schab w sosie grzybowym:

  • około 600 g schabu bez kości
  • 2 białe cebule
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • olej rzepakowy do smażenia
Schab w sosie grzybowym

Przygotowanie Schabu w sosie grzybowym:

  1. Grzyby przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Schab umyć, osuszyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Pokroić w plastry. Każdy plaster schabu delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej.
  4. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego, usmażyć kotlety schabowe z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni.
  5. Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć na nim cebulę.
  6. Grzyby wyjąć z wody (wodę pozostawić), pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać około 1/2 szklanki wody od grzybów. Dusić około 5 minut. Kolejno na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć podsmażone kotlety schabowe. Patelnię przykryć, zmniejszyć gaz, dusić na wolnym ogniu około 5 minut. W międzyczasie mięso przewrócić.
  7. Polecam wypróbować przepis na schab po bałkańsku.
Schab w sosie grzybowym
Schab w sosie grzybowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *