Zazwyczaj wędlinę kupuję w sklepie, ale czasami próbuję zrobić w domu własną. Jakiś czas temu robiłam schab gotowany w majonezie (przepis), a tym razem przygotowałam schab pieczony. Dzięki temu, że mięso jest zapiekane w woreczku to się nie wysusza i wędlina jest soczysta oraz miękka, a poza tym nie zawiera różnych konserwantów i ulepszaczy smaku jak te sklepowe. Świetnie nadaje się do kanapek jak też na świąteczne przyjęcia! 🙂
Składniki:
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka jałowca
- 1 łyżka gorczycy
Marynata:
- od 2 do 2 i 1/2 l wody
- 1 główka czosnku
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 5-6 liści laurowych
- 2-3 łyżki oliwy do posmarowania mięsa
Przygotowanie:
1. Przyprawy podsmażyć na suchej patelni.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać podsmażone przyprawy i zalać mięso. Przykryć, odstawić na kilka godzin. Najlepiej na noc.
3. Mięso wyjąć z marynaty, posmarować oliwą, obsmażyć na złoty kolor.
Można tak zrobić karkówkę ?
tak, tylko karkówka jest poprzerastana tłuszczem i nie będzie taka zwarta jak schab
Dziękuję !!!
Czy schab może leżeć w marynacie dzień lub dwa?
dzień tak, ale dwa dni raczej nie
Pingback:Szynka pieczona - Danka Pichci