Schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym to proste i smaczne danie jednogarnkowe. Schab i pieczarki to połączenie, które zawsze się sprawdza. Zazwyczaj smażone pieczarki z cebulą podaję jako dodatek do tradycyjnego schabowego w panierce. Tym razem jednak składniki te połączyłam i zrobiłam schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Do zrobienia tego dania można użyć pieczarek zarówno białych, jak i brązowych. Przepis na schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym nie jest skomplikowany, a lista składników jest bardzo krótka. Jest to danie, które robi się szybko, a efekt końcowy może zachwycić każdego. Kruchy schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym podawać można z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem w towarzystwie ulubionej surówki. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecam wypróbować!
Składniki na schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym:
- około 600 g schabu bez kości
- 30 g pieczarek
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 1/2 pęczka zielonej natki pietruszki
Przygotowanie schabu duszonego w sosie śmietanowo-pieczarkowym:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć niepotrzebne błonki. Pokroić w plastry. Jeżeli plastry są duże to można przekroić jeszcze na pół. Delikatnie rozbić tłuczkiem (nie za cienko). Doprawić solą, pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, usmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
- Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelnię dodać dwie łyżki masła, roztopić i dodać pokrojoną cebulę. Lekko zrumienić, dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać na patelnię do pieczarek i cebuli. Chwilę podsmażyć do odparowania płynu. Następnie wlać słodką śmietankę i przełożyć podsmażone mięso. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie parę razy pomieszać.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Przed podaniem posypać nią przygotowany schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym.
- Polecam wypróbować przepis na schab duszony w kapuście kiszonej.