Przepisów na sałatki jest tyle co kucharek, albo i więcej. Wystarczy, że w danej sałatce zmienimy jeden lub dwa składniki albo dodamy coś innego i powstaje całkiem nowy przepis. Moja dzisiejsza propozycja na tę potrawę jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie zawiera dużo składników, a dodatek curry i rodzynek nadaje jej specyficzny smak. Polecam na najbliższe święta Wielkanocne! 🙂
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 2 jajka
- 1 por
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka curry
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. 2. Por umyć, pokroić w półtalarki, sparzyć na sitku wrzątkiem, przełożyć do miski i posolić.
3. Ziemniaki i jajka pokroić w większą kostkę, posypać przyprawą curry, przełożyć do miseczki z porem.
4. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem ziołowym, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
Prosto i smacznie 🙂
Pingback:Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami - Danka Pichci