Menu Zamknij

Sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików

Mając warzywa (w tym również pomidory) z własnego ogrodu, staram się z nich robić różne przetwory do słoików na zimę. Z racji tego, że nie wszystkie pomidory zdążą się zaczerwienić do końca lata, postanowiłam też te zielone jakoś zagospodarować. Dzisiaj powstała u mnie sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików. Oprócz zielonych pomidorów i kapusty, w sałatce znalazła się również cebula i czerwona papryka. U mnie jest to papryka czerwona, ale można jej użyć w różnych kolorach. Na przykład po jednej zielonej, czerwonej i pomarańczowej. Wówczas sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików nie zmieni swojego smaku, ale będzie bardziej kolorowa. Zalewa do sałatki to tradycyjnie woda, ocet spirytusowy, cukier i sól. Ponadto do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy, a na wierzch dodajemy po dwie łyżki oleju rzepakowego. Z podanych składników zrobiłam 6 półlitrowych słoików sałatki. Kolorowa i wielowarzywna sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików sprawdzi się jako dodatek do obiadów lub kanapek. Dobra będzie zarówno do dań mięsnych, jak i smażonych lub pieczonych ryb.

Sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików

Składniki na Sałatkę z zielonych pomidorów i kapusty do słoików:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 500 g białej kapusty
  • 400 g cebuli
  • 500 g czerwonej papryki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 125 ml (1/2 szklanki) octu spirytusowego 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • do każdego słoika: 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki oleju rzepakowego
Sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików

Przygotowanie Sałatki z zielonych pomidorów i kapusty do słoików:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, przekroić na pół. Pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski z kapustą.
  2. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski. Pomidory umyć, przekroić na pół, następnie w plasterki. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Do pokrojonych warzyw dodać 2 łyżki soli. Delikatnie wymieszać. Miskę przykryć ścierką bawełnianą i pozostawić na 6 godzin.
  3. Składniki zalewy (tj. wodę, ocet, cukier i sól) umieścić w garnku. Garnek wstawić na gaz i całość zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Pozostawić do przestudzenia.
  4. Do umytych i osuszonych słoików dodać po 1 liściu laurowym, ziele angielskie. Następnie nakładać odciśniętą sałatkę. Całość zalać przestudzoną zalewą i na wierzch dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Słoiki zakręcić.
  5. W większym garnku na spodzie ułożyć ścierkę bawełnianą. Następnie poukładać zakręcone słoiki. Wlać wodę do wysokości 3/4 słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć, poukładać na ścierce bawełnianej odwrócone dnem do góry. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  6. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z zielonych pomidorów do słoików.
Sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików
Sałatka z zielonych pomidorów i kapusty do słoików
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *