Menu Zamknij

Sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym to kilka prostych składników, które świetnie razem smakują. Do tego wyrazisty w smaku dip miodowo-musztardowy i w kilka chwil mamy gotowe danie. Ja do przygotowania sosu wykorzystałam ostrą musztardę Dijon, dlatego ma on pikantno-słodki smak i nadaje wyrazistości całej sałatce. Robiąc sos miodowo-musztardowy można zamiast oleju rzepakowego dodać w tej samej ilości oliwę z suszonych pomidorów. Do zrobienia sałatki z tortellini można wykorzystać mix sałat, ale mogą to być również sałaty jednego rodzaju, na przykład rukola, roszponka, szpinak (jak ktoś lubi). W każdym wydaniu sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym będzie dobra. Ja do zrobienia tej sałatki dodałam wędzoną, surową szynkę, dlatego też użyłam pierożków z nadzieniem prosciutto. Prosta i szybka do przygotowania sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym to dobry pomysł na smaczną i pożywną kolację. Można ją też zapakować w pudełko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu imieninowym czy spotkaniu z przyjaciółmi.

Sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym

Składniki na Sałatkę z tortellini i sosem miodowo-musztardowym:

  • 1 opakowanie (250 g) tortellini
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 7 pomidorów suszonych w oleju
  • 2 garście słonecznika
  • kilka plastrów szynki prosciutto (może być inna wędzona)

Sos:

  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym

Przygotowanie Sałatki z tortellini i sosem miodowo-musztardowym:

  1. Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, pozostawić do wystudzenia.
  2. Do miski przełożyć liście sałaty, dodać przestudzone tortellini.
  3. Szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
  4. Składniki sosu (tj. miód, musztarda, majonez, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz) przełożyć do niedużego słoiczka. Słoiczek zakręcić, kilka razy potrząsnąć do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem.
  5. Słonecznik przełożyć na suchą, ciepłą patelnię. Chwilę prażyć do lekkiego zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia. Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch sałatki. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać.
  6. Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z tortellini
Sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *