Sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym to kilka prostych składników, które świetnie razem smakują. Do tego wyrazisty w smaku dip miodowo-musztardowy i w kilka chwil mamy gotowe danie. Ja do przygotowania sosu wykorzystałam ostrą musztardę Dijon, dlatego ma on pikantno-słodki smak i nadaje wyrazistości całej sałatce. Robiąc sos miodowo-musztardowy można zamiast oleju rzepakowego dodać w tej samej ilości oliwę z suszonych pomidorów. Do zrobienia sałatki z tortellini można wykorzystać mix sałat, ale mogą to być również sałaty jednego rodzaju, na przykład rukola, roszponka, szpinak (jak ktoś lubi). W każdym wydaniu sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym będzie dobra. Ja do zrobienia tej sałatki dodałam wędzoną, surową szynkę, dlatego też użyłam pierożków z nadzieniem prosciutto. Prosta i szybka do przygotowania sałatka z tortellini i sosem miodowo-musztardowym to dobry pomysł na smaczną i pożywną kolację. Można ją też zapakować w pudełko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu imieninowym czy spotkaniu z przyjaciółmi.

Składniki na Sałatkę z tortellini i sosem miodowo-musztardowym:
- 1 opakowanie (250 g) tortellini
- 1 opakowanie mix sałat
- 7 pomidorów suszonych w oleju
- 2 garście słonecznika
- kilka plastrów szynki prosciutto (może być inna wędzona)
Sos:
- 3 łyżeczki płynnego miodu
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- 3 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie Sałatki z tortellini i sosem miodowo-musztardowym:
- Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, pozostawić do wystudzenia.
- Do miski przełożyć liście sałaty, dodać przestudzone tortellini.
- Szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
- Składniki sosu (tj. miód, musztarda, majonez, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz) przełożyć do niedużego słoiczka. Słoiczek zakręcić, kilka razy potrząsnąć do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem.
- Słonecznik przełożyć na suchą, ciepłą patelnię. Chwilę prażyć do lekkiego zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia. Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch sałatki. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z tortellini
