Sałatka z tortellini i rukolą to pomysł na smaczną kolację lub na przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Pomimo, że nie jestem fanką tortellini na zimno, a moja córka uwielbia takie sałatki, więc od czasu do czasu je robię. I tym sposobem sama przekonuję się do tego typu dań. Sałatka z tortellini i rukolą składa się z kilku prostych składników i polana jest sosem na bazie octu balsamicznego i musztardy miodowej. Jednym z podstawowych składników tej sałatki jest rukola, ale można ją zastąpić innymi zielonymi liśćmi (np. roszponką lub mixem sałat, itp.). W takim przypadku smak sałatki trochę się zmieni, ale będzie ona też dobra. Smak tortellini, jakiego użyjecie do zrobienia sałatki nie ma tu dużego znaczenia. U mnie jest ono z nadzieniem z szynki i sera, ale może być również inne. Takie, jakie lubicie. Taka sałatka z tortellini i rukolą jest nie tylko smaczna, ale również łatwa i szybka do zrobienia.
Składniki na Sałatkę z tortellini i rukolą:
- 1 opakowanie (250 g) tortellini z dowolnym nadzieniem, u mnie z szynką i serem
- 1 opakowanie (100 g) rukoli
- około 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
Sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki z tortellini i rukolą:
- Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać zimną wodą i pozostawić do przestudzenia.
- Na półmisku lub większym talerzu rozłożyć liście rukoli. Następnie ułożyć przestudzone tortellini.
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć. Część przekroić na pół, ułożyć na sałatce. Pozostałe w całości też ułożyć na rukoli.
- Ser mozzarella wyjąć z zalewy. Pokroić w niedużą kostkę. Ułożyć na półmisku z sałatką.
- Suchą patelnię włożyć na gaz, podgrzać, następnie wsypać ziarna słonecznika i uprażyć. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia. Przestudzony słonecznik posypać po wierzchu sałatki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać, posypać po wierzchu sałatki.
- Składniki sosu przełożyć do niedużego słoiczka, zakręcić i potrząsnąć kilka razy słoiczkiem w celu wymieszania składników. Gotowym sosem polać przed podaniem przygotowaną sałatkę.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i ogórkiem.
Proponuję mozzarellę zamieniać na ser feta a pomidory świeże na suszone w zalewie (wystarczy drobniej pokroić i lekko podsmażyć na patelni). Nie potrzebny do tego żaden dodatkowy sos. Można taką podawać gdy raviolli i pomidory są jeszcze ciepłe. Pychotka
Pingback:Sałatka z tortellini i jajkiem - Danka Pichci
Pingback:Sałatka warstwowa z tortellini - Danka Pichci