Menu Zamknij

Sałatka z tortellini i rukolą

Sałatka z tortellini i rukolą to pomysł na smaczną kolację lub na przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Pomimo, że nie jestem fanką tortellini na zimno, a moja córka uwielbia takie sałatki, więc od czasu do czasu je robię. I tym sposobem sama przekonuję się do tego typu dań. Sałatka z tortellini i rukolą składa się z kilku prostych składników i polana jest sosem na bazie octu balsamicznego i musztardy miodowej. Jednym z podstawowych składników tej sałatki jest rukola, ale można ją zastąpić innymi zielonymi liśćmi (np. roszponką lub mixem sałat, itp.). W takim przypadku smak sałatki trochę się zmieni, ale będzie ona też dobra. Smak tortellini, jakiego użyjecie do zrobienia sałatki nie ma tu dużego znaczenia. U mnie jest ono z nadzieniem z szynki i sera, ale może być również inne. Takie, jakie lubicie. Taka sałatka z tortellini i rukolą jest nie tylko smaczna, ale również łatwa i szybka do zrobienia.

Sałatka z tortellini i rukolą

Składniki na Sałatkę z tortellini i rukolą:

  • 1 opakowanie (250 g) tortellini z dowolnym nadzieniem, u mnie z szynką i serem
  • 1 opakowanie (100 g) rukoli
  • około 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z tortellini i rukolą

Przygotowanie Sałatki z tortellini i rukolą:

  1. Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać zimną wodą i pozostawić do przestudzenia.
  2. Na półmisku lub większym talerzu rozłożyć liście rukoli. Następnie ułożyć przestudzone tortellini.
  3. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć. Część przekroić na pół, ułożyć na sałatce. Pozostałe w całości też ułożyć na rukoli.
  4. Ser mozzarella wyjąć z zalewy. Pokroić w niedużą kostkę. Ułożyć na półmisku z sałatką.
  5. Suchą patelnię włożyć na gaz, podgrzać, następnie wsypać ziarna słonecznika i uprażyć. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia. Przestudzony słonecznik posypać po wierzchu sałatki.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać, posypać po wierzchu sałatki.
  7. Składniki sosu przełożyć do niedużego słoiczka, zakręcić i potrząsnąć kilka razy słoiczkiem w celu wymieszania składników. Gotowym sosem polać przed podaniem przygotowaną sałatkę.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i ogórkiem.
Sałatka z tortellini i rukolą
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Wiolonczela

    Proponuję mozzarellę zamieniać na ser feta a pomidory świeże na suszone w zalewie (wystarczy drobniej pokroić i lekko podsmażyć na patelni). Nie potrzebny do tego żaden dodatkowy sos. Można taką podawać gdy raviolli i pomidory są jeszcze ciepłe. Pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *