Menu Zamknij

Sałatka z sosem tzatziki

Sałatka z sosem tzatziki jest lekka, a jednocześnie sycąca i bardzo smaczna. Poszczególne składniki sałatki, a są to podsmażone kawałki kurczaka, por, kukurydza układamy w szklanym naczyniu warstwowo, dzięki czemu sałatka z sosem tzatziki wygląda efektownie. Całość polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą oraz ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami. Tzatziki to pyszny, gęsty sos, którego podstawowymi składnikami są ogórki, czosnek, jogurt grecki i przyprawy. Jest on idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym świątecznym lub imprezowym stole, a jeżeli zapakujemy ją w pudełko to będziemy mieli smaczne drugie śniadanie do pracy.

Sałatka z sosem tzatziki

Składniki na Sałatkę z sosem tzatziki:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 por (biała część) – około 130 g
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 1 łyżka przyprawy gyros lub własna mieszanka, np. sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos tzatziki:

  • 1 ogórek szklarniowy (około 200 g)
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z sosem tzatziki

Przygotowanie Sałatki z sosem tzatziki:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
  2. Ogórka szklarniowego umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 15-20 minut.
  3. Jajka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania wody). Zdjąć garnek z ognia, wylać ciepłą wodę, skorupki postukać i zalać jajka zimną wodą. Pozostawić do wystudzenia.
  4. Pora opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na sitko i sparzyć gorącą wodą. Odsączyć i pozostawić do wystudzenia.
  5. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
  7. Zimne jajka obrać, pokroić w kostkę.
  8. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Usmażone mięso zdjąć z patelni i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystudzenia.
  9. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  10. Ogórka odsączyć z wody. Dodać posiekany koperek, jogurt naturalny, 1 łyżeczkę soku z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  11. Na spód szklanej miski wyłożyć ostudzone mięso, następnie por, kukurydzę, polać przygotowanym sosem tzatziki. Następnie wyłożyć pokrojoną czerwoną cebulę, a wierzch sałatki posypać pokrojonymi jajkami. Sałatkę przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
  12. Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z szynką.
Sałatka z sosem tzatziki
Sałatka z sosem tzatziki
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *