Sałatka z sosem tzatziki jest lekka, a jednocześnie sycąca i bardzo smaczna. Poszczególne składniki sałatki, a są to podsmażone kawałki kurczaka, por, kukurydza układamy w szklanym naczyniu warstwowo, dzięki czemu sałatka z sosem tzatziki wygląda efektownie. Całość polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą oraz ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami. Tzatziki to pyszny, gęsty sos, którego podstawowymi składnikami są ogórki, czosnek, jogurt grecki i przyprawy. Jest on idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym świątecznym lub imprezowym stole, a jeżeli zapakujemy ją w pudełko to będziemy mieli smaczne drugie śniadanie do pracy.
Składniki na Sałatkę z sosem tzatziki:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 por (biała część) – około 130 g
- 2 nieduże czerwone cebule
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 jajka
- 1 łyżka przyprawy gyros lub własna mieszanka, np. sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos tzatziki:
- 1 ogórek szklarniowy (około 200 g)
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki z sosem tzatziki:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
- Ogórka szklarniowego umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 15-20 minut.
- Jajka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania wody). Zdjąć garnek z ognia, wylać ciepłą wodę, skorupki postukać i zalać jajka zimną wodą. Pozostawić do wystudzenia.
- Pora opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na sitko i sparzyć gorącą wodą. Odsączyć i pozostawić do wystudzenia.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
- Zimne jajka obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Usmażone mięso zdjąć z patelni i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystudzenia.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ogórka odsączyć z wody. Dodać posiekany koperek, jogurt naturalny, 1 łyżeczkę soku z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Na spód szklanej miski wyłożyć ostudzone mięso, następnie por, kukurydzę, polać przygotowanym sosem tzatziki. Następnie wyłożyć pokrojoną czerwoną cebulę, a wierzch sałatki posypać pokrojonymi jajkami. Sałatkę przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z szynką.