Sałatka z rukolą i kurczakiem – smaczna, kolorowa, pożywna. Może stanowić samodzielny posiłek, na przykład na kolację, ale też sprawdzi się jako przekąska na rodzinnym przyjęciu. Można też ją zapakować w pudełko i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Ja do zrobienia tej sałatki wykorzystałam liście rukoli, bo akurat takie miałam w lodówce, ale będzie ona też dobra z innymi zielonymi liśćmi, na przykład roszponką, sałatą lodową lub rzymską, może też być mix sałat. Ponadto sałatka z rukolą i kurczakiem zawiera w swoim składzie też kilka innych ogólnodostępnych składników, między innymi czerwoną cebulę, kawałek świeżego ogórka, czerwoną lub żółtą paprykę, itd. Sałatka z rukolą i kurczakiem polana jest domowej roboty sosem czosnkowym, który nadaje jej wyrazistości, ale jeżeli ktoś nie lubi czosnku to może to być też inny dressing. U mnie sałatka z rukolą i kurczakiem od czasu do czasu pojawia się na rodzinnej kolacji, a czasami przygotowuję ją bez mięsa i też jest pyszna, wtedy jej zrobienie jest ekspresowe.

Składniki na Sałatkę z rukolą i kurczakiem:
- 2 garście liści rukoli
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 kromki chleba
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros lub sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Sałatki z rukolą i kurczakiem:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać zamarynowane mięso. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostudzenia.
- Na półmisku lub większym talerzu rozłożyć umyte. liście rukoli.
- Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, a następnie ćwiartki. Poukładać na rukoli.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę lub paski. Ułożyć na półmisku z sałatą.
- Cebulę obrać, przekroić na pół. Pokroić w półplasterki. Ułożyć na półmisku.
- Na wierzchu sałatki ułożyć przestudzone mięso z kurczaka.
- Suchą patelnię wstawić na gaz. Podgrzać. Kromki chleba pokroić w kostkę. Przełożyć na ciepłą patelnię. Zrumienić z każdej strony. Ułożyć na wierzchu sałatki.
- Suchą patelnię podgrzać na gazie. Wsypać łyżkę sezamu. Uprażyć. Posypać nim wierzch sałatki.
- Śmietanę i majonez przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników
- Sałatkę przed podaniem polać sosem czosnkowym.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę makaronową z brokułem i boczkiem.
Pingback:Sałatka alpejska - Danka Pichci