Sałatka z ogórków po cygańsku to kolejna moja propozycja na przetwory na zimę. Ta sałatka jest ciekawa w smaku ze względu na dodanie do niej młodych liści chrzanu i winorośli. O ile liście chrzanu wykorzystujemy do kiszenia ogórków to liście winorośli są mniej popularne w naszej kuchni. W przypadku sałatki z ogórków po cygańsku liście chrzanu i winorośli drobno kroimy i dodajemy do wcześniej pokrojonych w plasterki ogórków. Ponadto sałatka z ogórków po cygańsku zawiera w sobie też cebulę, czosnek oraz przyprawy, takie jak baldachy kopru, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i świeżo zmielony czarny pieprz. Samo przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne (ponieważ nie obieramy ogórków), ale zanim zawekujemy ją w słoikach to minie prawie doba. Sałatka z ogórków po cygańsku ma słodko-kwaśny smak, jest też lekko pikantna. Jak większość przetworów, tak też i sałatka z ogórków po cygańsku to świetny dodatek do kanapek lub drugiego dania obiadowego.
Składniki na Sałatkę z ogórków po cygańsku:
- 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 5 młodych liści chrzanu
- 5 młodych liści winorośli
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 gałązki kopru z baldachami
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie Sałatki z ogórków po cygańsku:
- Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski. Do ogórków dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 12 godzin.
- Po tym czasie odlać sok z ogórków. Liście chrzanu i liście winorośli umyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków. Koperek umyć, posiekać, przełożyć do miski z ogórkami. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do ogórków. Czosnek obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski z ogórkami. Do miski z ogórkami dodać ziele angielskie, gorczycę, pokruszone liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Składniki zalewy (tj. ocet spirytusowy, olej rzepakowy, wodę i cukier) umieścić w garnku. Garnek wstawić na gaz, zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się nie przypalił i dobrze się rozpuścił. Garnek zdjąć z ognia, gorącą zalewę przelać do miski z ogórkami. Całość ponownie wymieszać i odstawić na 5-6 godzin.
- Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików (wraz z zalewą). Słoiki zakręcić.
- Na spód większego garnka włożyć ścierkę bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować i pasteryzować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć dnem do góry na ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z ogórków i cebuli do słoików.