Sałaka z ogórków i cebuli do słoików jest bardzo łatwa do zrobienia z niewielkiej ilości składników, a są to tylko ogórki gruntowe, cebula i czosnek. Zalewę do sałatki przygotowujemy z octu spirytusowego, oleju rzepakowego i cukru. Do zalewy nie dajemy soli, ponieważ pokrojone składniki sałatki zasypujemy solą, a powstałego płynu nie odsączamy. Sałatka z ogórków i cebuli do słoików jest może trochę pracochłonna, ponieważ ogórki należy obrać i pokroić w cienkie plastry, ale za to w zimie wystarczy tylko otworzyć słoik i mamy gotowy dodatek do obiadu. Robiąc taką sałatkę możemy wykorzystać wszystkie ogórki krzywe o różnych kształtach i różnej wielkości. Sałatka z ogórków i cebuli do słoików jest smaczna i łagodna w smaku, pasuje do różnego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek. Z podanych składników zrobiłam 5 słoików 0,5 litra sałatki.
Składniki na Sałatkę z ogórków i cebuli do słoików:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg cebuli
- 1 większa główka czosnku
- 2 łyżki soli niejodowanej
Zalewa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie Sałatki z ogórków i cebuli do słoików:
- Ogórki dokładnie umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać (można przecisnąć przez praskę), dodać do pokrojonych ogórków. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, można też w większą kostkę. Przełożyć do miski z ogórkami. Do pokrojonych warzyw dodać 2 łyżki soli, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Składniki zalewy (olej, wodę i ocet) umieścić w niedużym garnku. Garnek wstawić na gaz, zagotować, w międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się dobrze rozpuścił i nie przypalił. Garnek zdjąć z ognia. Zalewę odstawić do lekkiego przestudzenia (nie musi być całkowicie zimna). Przestudzoną zalewę przelać do miski z ogórkami. Całość delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do umytych, osuszonych słoików. Zalać powstałym w misce płynem. Słoiki zakręcić.
- Na spodzie większego garnka ułożyć ścierkę bawełnianą, powkładać zakręcone słoiki z sałatką, wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć dnem do góry na ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na cukinię po meksykańsku.
Pingback:Sałatka z ogórków po cygańsku - Danka Pichci