Sałatka z młodych ziemniaków to jeden z naszych ulubionych dodatków do dań z grilla. Pomimo, że ziemniaki jemy bardzo często w ciągu całego roku to te młode smakują wyjątkowo. Dlatego staram się je wykorzystać na różne sposoby. Przykładem na to jest właśnie sałatka z młodych ziemniaków. Do jej przygotowania oprócz wspomnianych kartofli potrzebne są też ogórki małosolne (mogą być kiszone), kilka rzodkiewek, cebula oraz majonez. Zatem składników jest niewiele, a efekt końcowy zaskoczy nas wyjątkowym smakiem. Ogórki małosolne można zastąpić ogórkami konserwowymi, wówczas sałatka z młodych ziemniaków będzie miała trochę inny smak. Nieodzownym dodatkiem do dań z młodych ziemniaków jest zielony koperek, który też znalazł się w tej sałatce. Taka sałatka z młodych ziemniaków jest sycąca, smaczna, prosta. Możemy ją również przygotować na rodzinną kolację. Sprawdzi się również zapakowana w pudełeczko jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki na Sałatkę z młodych ziemniaków:
- 1/2 kg niedużych młodych ziemniaków
- 3 ogórki małosolne
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- około 5 rzodkiewek
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Sałatki z młodych ziemniaków:
- Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać około 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ziemniaki ugotować do miękkości. Następnie garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę. Ziemniaki przepłukać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Odstawić do przestudzenia.
- Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
- Ogórki małosolne wyjąć z zalewy, pokroić w plasterki lub półplasterki. Przełożyć do ziemniaków.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do pozostałych składników.
- Koperek umyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
- Do miski dodać musztardę francuską, majonez, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę lub dłużej, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków.


Pingback:Młode ziemniaki zapiekane w boczku - Danka Pichci