Kuskus cechuje się wysoką kalorycznością i dużą zawartością żelaza. Ponadto jest dobrym źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Jest też lekkostrawny i dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek. Dzisiejsza moja sałatka jest z dodatkiem kurczaka i świeżych warzyw. Moja córka uwielbia takie sałatki i często zabiera je w pudełeczku do szkoły jako drugie śniadanie.
Składniki:
- 1 szklanka kasy kuskus
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 zielony ogórek
- 1 mięsisty pomidor
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (200 g)
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu z jabłek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Usmażyć na złoty kolor. Ostudzone mięso przełożyć do miski.
2. Ogórka, paprykę i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
3. Fasolę odsączyć z zalewy i wsypać do sałatki, dodać przestudzoną kasę kuskus.
5. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Wymieszać.