Menu Zamknij

Sałatka z kuskusem i warzywami

Kuskus cechuje się wysoką kalorycznością i dużą zawartością żelaza. Ponadto jest dobrym źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Jest też lekkostrawny i dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek. Dzisiejsza moja sałatka jest z dodatkiem kurczaka i świeżych warzyw. Moja córka uwielbia takie sałatki i często zabiera je w pudełeczku do szkoły jako drugie śniadanie.

Składniki:

  • 1 szklanka kasy kuskus
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mięsisty pomidor
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (200 g)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu z jabłek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Usmażyć na złoty kolor. Ostudzone mięso przełożyć do miski.
2. Ogórka, paprykę  i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
3. Fasolę odsączyć z zalewy i wsypać do sałatki, dodać przestudzoną kasę kuskus.
5. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Wymieszać.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *