Menu Zamknij

Sałatka z kurczakiem i warzywami

Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Każdy z nas ma swoje ulubione i sprawdzone. Można je przygotowywać z wędliną lub z samymi warzywami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z podsmażonym filetem z kurczaka w przyprawie do gyrosa z dodatkiem papryki, cebuli i kukurydzy. Jest ona prosta, smaczna, a dzięki połączeniu majonezu i musztardy ma specyficzny smak! 🙂

Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu (125 g, u mnie brązowy)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
 
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać, odstawić na około 30 minut.
3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor (około 5 minut).
5. Przestudzone mięso przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Dodać ugotowany ryż, pokrojone warzywa i wsypać odsączoną kukurydzę. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę.
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

8 Komentarzy

  1. Pingback:Sałatka ryżowa z tuńczykiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *