Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Każdy z nas ma swoje ulubione i sprawdzone. Można je przygotowywać z wędliną lub z samymi warzywami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z podsmażonym filetem z kurczaka w przyprawie do gyrosa z dodatkiem papryki, cebuli i kukurydzy. Jest ona prosta, smaczna, a dzięki połączeniu majonezu i musztardy ma specyficzny smak! 🙂
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 woreczek ryżu (125 g, u mnie brązowy)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka oleju
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać, odstawić na około 30 minut.
3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor (około 5 minut).
5. Przestudzone mięso przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Dodać ugotowany ryż, pokrojone warzywa i wsypać odsączoną kukurydzę. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę.
Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Ja właśnie przed chwila zrobilam i czekam niech troche postoi
Właśnie zrobiłam jest bardzo smaczna ��
Serdecznie zapraszam do konkursu na przepisy na sałatki 🙂 https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki
Jest przepyszna
Musze zrobić
Bardzo dobra sałatka
Pingback:Sałatka ryżowa z tuńczykiem - Danka Pichci