Spożywanie kaszy bulgur powoduje, że mamy uczucie sytości przez długi czas. Możemy ją dodawać do różnego rodzaju potraw, sałatek, deserów, zup czy dań mięsnych. Dzisiaj przygotowałam sałatkę z tą kaszą i dodatkiem domowego hummusu. Całość wyszła przepyszna!
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki hummusu
- garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, przełożyć do miseczki.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki, dodać do sałatki. Dodać hummus, natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki.