Menu Zamknij

Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Dobra będzie na rodzinną kolację, przyjęcia imieninowe lub na spotkania ze znajomymi. Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem jest smaczna i sycąca, dlatego będzie też dobra na drugie śniadanie do pracy. Kasza jaglana zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest też łatwostrawna, bezglutenowa i zdrowa. Można ją jeść na ostro, na słodko, na ciepło lub zimno. Sprawdza się w wielu przepisach, a jednym z nich jest sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem. Do zrobienia tej sałatki smażymy na patelni pokrojony w kostkę filet z kurczaka, ale może to być też mięso upieczone lub filet wędzony. W każdym przypadku sałatka będzie dobra, chociaż różniąca się smakiem. Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem to tylko kilka prostych składników połączonych ze sobą. Całość skropiona jest sosem, do którego nie należy dawać zbyt dużo soli, ponieważ jednym ze składników sałatki jest słony ser feta.

Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

Składniki na Sałatkę z kaszą jaglaną i kurczakiem:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości ogórek gruntowy
  • 1 nieduża, czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • kilka gałązek zielonego koperku
  • 200 g filetu z piersi kurczaka

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli i pieprzu
Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

Przygotowanie Sałatki z kaszą jaglaną i kurczakiem:

  1. Mięso umyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w grubszą kostkę. Składniki marynaty przełożyć do miseczki, wymieszać, następnie dodać pokrojone mięso, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub kostkę. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki lub kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Koperek umyć, drobno posiekać.
  3. Składniki sosu (tj. olej rzepakowy, miód, sos sojowy, ocet winny, wodę) umieścić w niedużym słoiczku, doprawić solą i pieprzem, słoiczek zakręcić, wstrząsnąć kilka razy do połączenia składników.
  4. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni.
  5. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Dodać podsmażone mięso, pokrojone warzywa i pokrojony w kostkę ser feta. Całość dokładnie wymieszać, przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać posiekanym koperkiem.
  6. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka porowa z szynką - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *