Menu Zamknij

Sałatka z grzankami i kurczakiem

Sałatka z grzankami i kurczakiem sprawdzi się w każdej sytuacji. Będzie super przekąską podczas rodzinnej imprezy lub drugim śniadaniem do pracy. Możemy ją również przygotować na obiad lub kolację. Chrupiąca sałata lodowa, kawałki kurczaka w sezamowej panierce i kolorowe warzywa, a całość posypana chrupiącymi grzankami zrobionymi z pieczywa i polana sosem, czyli coś smacznego. Sałatka z grzankami i kurczakiem najlepiej wygląda podana na półmisku, wówczas należy układać na sałacie lodowej kolejne składniki, ale można też ją przygotować w szklanej misce. Grzanki do tej sałatki najlepiej zrobić bezpośrednio przed jej podaniem na stół, wówczas będą one chrupiące i nie zmiękną. Podobnie należy postąpić ze sosem, czyli sałatkę polać przed podaniem lub sos umieścić w oddzielnym naczyniu obok miski z sałatką. Do sałatki z grzankami i kurczakiem sprawdzi się również sos czosnkowy.

Sałatka z grzankami i kurczakiem

Składniki na Sałatkę z grzankami i kurczakiem:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 kromki chleba
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka miodu płynnego

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z grzankami i kurczakiem

Przygotowanie Sałatki z grzankami i kurczakiem:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przyprawę gyros wymieszać z łyżką miodu i obtoczyć w niej kurczaka. Można odstawić na 15-20 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać zamarynowane mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia mięsa dodać sezam i wymieszać tak, aby kawałki kurczaka obtoczone były ziarnami sezamu. Chwilę podsmażyć, aby sezam się lekko zrumienił. Usmażone mięso z sezamem zdjąć z patelni.
  2. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, poukładać na półmisku.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Poukładać na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na półmisek. Pomidora umyć, pokroić w większą kostkę i przełożyć na półmisek. Jeżeli macie pomidorki koktajlowe to należy je pokroić w ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, posypać nią po sałatce. Na wierzchu poukładać kawałki podsmażonego kurczaka.
  4. Chleb pokroić w kostkę. Suchą patelnię wstawić na gaz i podgrzać. Przełożyć na nią pokrojone pieczywo i smażyć do zrumienienia z obu stron. Gotowe grzanki poukładać na sałatce.
  5. Składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę przed podaniem.
Sałatka z grzankami i kurczakiem
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *