Menu Zamknij

Sałatka z cukinii i papryki do słoików

Jestem właścicielką niedużego ogródka, w którym uprawiam warzywa na własne potrzeby. Część z nich zużywam na bieżąco, a z pozostałych robię przetwory na zimę. Obecnie zaczęły pojawiać się cukinie, z których zrobiłam pyszną sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli do słoików na zimę.

Składniki:

  • 1 kg żółtej cukinii
  • 1 kg zielonej cukinii
  • 5 cebul
  • 4-5 papryk (żółta, zielona, czerwona)
  • 1 łyżka soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu

Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do pozostałych składników.
4. Do miski dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe.
5. Składniki zalewy zagotować. Wlać do miski, całość wymieszać. Pozostawić na 24 godziny i w międzyczasie kilka razy przemieszać.
6. Do umytych i osuszonych słoików przełożyć sałatkę (razem z zalewą). Pozakręcać i pasteryzować około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.

Opublikowany wPrzetwory

6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *