Jestem właścicielką niedużego ogródka, w którym uprawiam warzywa na własne potrzeby. Część z nich zużywam na bieżąco, a z pozostałych robię przetwory na zimę. Obecnie zaczęły pojawiać się cukinie, z których zrobiłam pyszną sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli do słoików na zimę.
Składniki:
- 1 kg żółtej cukinii
- 1 kg zielonej cukinii
- 5 cebul
- 4-5 papryk (żółta, zielona, czerwona)
- 1 łyżka soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do pozostałych składników.
4. Do miski dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe.
5. Składniki zalewy zagotować. Wlać do miski, całość wymieszać. Pozostawić na 24 godziny i w międzyczasie kilka razy przemieszać.
6. Do umytych i osuszonych słoików przełożyć sałatkę (razem z zalewą). Pozakręcać i pasteryzować około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstawiamy ta sałatkę do lodówki na 24 godzin?
Robiłam ta sałatkę z przepisu i wyszła bardzo pyszna kto tylko probowal wszyscy bardzo sobie chwalili i znikala ekspresowo.
Zalewa rozni sie od standartowych ale z warzywami rewelacyjna
może być krócej 🙂 w chłodne miejsce
Zalewa bez wody? Gotuje olej i ocet plus cukier?
tak
Czy trzeba ostudzić zalewę I zalać warzywa zimną? Czy zalać je gorącą zalewę?
nie trzeba studzić 🙂
Po co gotować zalewę? W trochę w innym pani przepisie też z cukinią i papryką tego nie ma
Pozostawić na 24h w zalewie? Bo nie zrozumiałam?
tak