Dość często zdarza mi się przygotowywać na kolację zamiast tradycyjnych kanapek z serem czy wędliną różnego rodzaju sałatki. Nie są one zbyt skomplikowane, dlatego możemy je zrobić w kilka chwil. Jest to idealna alternatywa dla zwykłych kanapek. Są także doskonałym pomysłem, aby zabrać je w pudełeczko jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Bazą takich sałatek jest często mix liści różnych sałat, ale można użyć jednego, konkretnego gatunku. Na przykład rukoli, roszponki czy szpinaku albo sałaty lodowej. Wszystko zależy od naszego gustu. Ja do mojej dzisiejszej sałatki z camembertem i kurczakiem wykorzystałam mix sałat z rukoli, szpinaku i botwinki. Kurczaka po doprawieniu i obsmażeniu obtoczyłam w prażonym sezamie, dzięki czemu miał ciekawy i niepowtarzalny smak. Całość jest posypana suszoną żurawiną. Sałatka z camembertem i kurczakiem jest przepyszna, a za sprawą połączenia słodkiej żurawiny i sera ma inny, ale ciekawy smak. Taka sałatka z camembertem sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych czy świątecznych. Sałatkę przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem na bazie miodu i octu balsamicznego.
Składniki:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 opakowanie (100 g) mixu sałat (u mnie rukola, szpinak, botwinka)
- 1 krążek (120 g) sera camembert
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Suchą patelnię wstawić na gaz, lekko podgrzać i wsypać na nią sezam. Uprażyć. Kiedy sezam zacznie pachnieć i lekko się zrumieni, zdjąć z ognia.
- Ostrą paprykę, curry, szczyptę chili, sól oraz pieprz wymieszać ze sobą w miseczce. Mięso umyć, osuszyć, usunąć niepotrzebne błonki, a następnie pokroić w nieduże paski. Przełożyć do miseczki z przygotowaną marynatą i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć około 5 minut do zrumienienia mięsa. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do uprażonego wcześniej sezamu i dokładnie w nim obtoczyć.
- Sałatę umyć, osuszyć, a następnie rozłożyć na półmisku (jeżeli używamy sałaty lodowej to porwać ją na mniejsze kawałki) i poukładać na niej przygotowane kawałki kurczaka.
- Suchą patelnię wstawić na gaz, lekko podgrzać. Ser pokroić na mniejsze trójkąty i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie przełożyć na półmisek z sałatą i kurczakiem.
- Oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny przelać do małego słoiczka. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać suszoną żurawiną.
Jadłam już jakiś czas temu. Koleżanka zrobiła. Pyszności.
Zrobiłam raz…. I nigdy nie zgubię przepisu !!! Pyszna , nawet anty-fani sałatek się zajadali . Ja do tego jeszcze zrobiłam grzanki czosnkowe . Po prostu obłędna
A czy można polać sosem czosnkowym?
pewnie 🙂
Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję?
Pingback:Sałatka z pikantnym kurczakiem i serem camembert - Spice Things Up
Chyba jeszcze żaden przepis nie zrobił na mnie takiego wrażenia! Robię w sobotę!
A można zamiast octu balsamicznrgo dodać sos sojowy?
można
Pingback:5 sałatek bez majonezu - Danka Pichci
Pingback:Sałatka z pikantnym kurczakiem i serem camembert/Spicy chicken salad - kroolinaria
Nie mogłam znaleźć octu balsamicznego więc zastąpiłam sosem sojowym. Myślę że może być.
Czy żurawina może być ze słoika ?
tak
Pingback:Sałatka z panierowanym camembertem - Danka Pichci