Sałatka z burakiem i kurczakiem z pewnością sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Wyrazista w smaku, kolorowa sałatka z burakiem i kurczakiem dobra też będzie na kolację lub na przystawkę na różnego rodzaju przyjęcia. Robiąc tę sałatkę ugotowałam buraka, ale można też go upiec w piekarniku (pieczone buraki są bardziej wyraziste w smaku). W moim przypadku sałatka z burakiem i kurczakiem to liście roszponki, ale będzie ona również dobra z inną sałatką. Może to być też mix liści. Sałatka z burakiem i kurczakiem łączy ze sobą różne smaki, które zawsze się sprawdzają.

Składniki na Sałatkę z burakiem i kurczakiem:
- 1 średniej wielkości burak
- 30 g kaszy kuskus
- 200 g filetu z piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania liści roszponki (około 50 g)
- około 100 g sera feta
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta pieprzu

Przygotowanie Sałatki z burakiem i kurczakiem:
- Kaszę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (około 1 cm ponad kaszę), przykryć i odstawić do napęcznienia.
- Buraka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, przykryć, wstawić na gaz i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia, odlać wodę i pozostawić do wystudzenia.
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki, pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami (przyprawą do kurczaka lub solą, pieprzem i słodką papryką w proszku).
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać doprawione mięso i podsmażyć z obu stron na złoty kolor (przez około 3 minuty).
- Usmażone mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i pozostawić do ostudzenia.
- Zimnego buraka obrać, pokroić w niedużą kostkę.
- Na talerzu lub półmiski rozłożyć liście roszponki. Na sałatę wyłożyć ostudzoną kaszę kuskus i posypać pokrojonym w kostkę burakiem. Następnie ułożyć przestudzone mięso z kurczaka i pokrojony w kostkę ser feta.
- Na gaz wstawić suchą patelnię i wsypać ziarna słonecznika. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch przygotowanej sałatki.
- Do słoiczka przełożyć składniki sosu (tj. ocet balsamiczny, olej rzepakowy, przegotowana woda, płynny miód, pieprz). Słoiczek zakręcić i energicznie wstrząsnąć, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę z burakiem i kurczakiem.
- Polecam wypróbować przepis na carpaccio z buraka.
